Elikadura eta izozkiak

1990tik Artisau Izozkiak
Elikadurari dagokionez, asko dira izozki artisauak ematen dituen onurak. Izozkien konposizioa oro har, karbohidratoek, proteinak, lipidoak, bitaminak eta mineralak (kaltzioa, fosforoa, potasioa, magnesioa, etab.) osatzen dute. Kremako edo esnetakoak eta izoztutako postre batzuk A eta D bitaminak ematen dituzte, disolbagarriak koipean edo liposolubleak. B2 bitamina edo rivoflabina nabarmentzen dira, funtsezkoak organismoko ehunen hazkundean.

1990tik Artisau Izozkiak
Izozki artisauak elaboratzean erabilitako osagaiak hauek dira:

Fruitukoetarako: Zukuak edo fruitu mamiak, azukreak eta ura. Karbohidrato, bitamina eta mineraletan aberatsak. Batezbesteko, 100 kaloria dituzte 100 gramoko. Kremakoetarako: Esnea, esne-gaina , kasu batzuetan azukreak: arrautza-gorringoak, fruitu lehorrak, txokolateak, marmeladak, jogurtak, espeziak banilla bezala, kanela etab...Karbohidratoetan, bitaminetan eta mineraletan aberatsak, eta koipe baxuak (inoiz % 8 baino gehiago) izanez. Batezbesteko, 180 kaloria dituzte 100 gramoko.

Izozkien nutrizio-balioetako parte garrantzitsuetako bat digestioa egiteko laguntza da, mundu guztiak egiaztatu duen bezala. Bere tenperatura baxuagatik, gantz-azidoek produzitutako tenperatura baretzen du.

Izozki artisauarentzat hiru definizio daude:

IZOZKIA: Izozki bezala bere konposizioan esnea eramaten duen izozki guztia da.

BANILLA IZOZKIA: Banilla-izozki bezala esneaz gain, bere konposizioan arrautza eramaten duen izozki guztia da.

SORBETEA: Ura eramaten duen izozki guztia Sorbete bezala ulertzen da, ez du ez esnerik ez arrautzarik.

Lehenik jakin behar dena, bezeroak azukrerik gabeko izozki bat hartu nahi duen arrazoia da. Ia mundu guztiari eragiten dion arrazoi ohikoenetako bat 'operazio bikinia' da, udan zehazki. Gelateria Arrivatitik, izozkiak azukre ohikoarekin kontsumitzea bere osasunerako askoz hobe dela eroslea informatzen dugu. Bestalde, gogoratzen diogu izozkiek eta banilla izozkiek, esnea, esne-gaina edo arraultzekin eginak daudenez, koipe pixka bat dutela eta eta koipeak azukrea baino kaloria-bikoitza duela. Alde batetik, Koipe-gramo bakoitzagatik 9 Kcal eta bestetik azukre gramo bakoitzagatik 4 Kcal. Horregatik, fruitu-sorbeteak kontsumitzea, eta barkillorik ez kontsumitzea gomendatuko dugu eta askoz gutxiago txokolate-apetak.

Beste arrazoi bat eta garrantzitsuagoa, gaixotasunen bategatik da diabetesa izan daitekeen bezala. Diabetesa, gaur egun ebatzi gabeko gaixotasun larrienetariko bat da. Inongo minik produzitu gabe pertsonen bizi-kalitatea hondatzen duen gaixotasuna.Gaixotasun honek sortzen dituen ondorio ohikoenetako batzuk itsutasuna eta mutur-ebakitzea dira. Gelateria Arrivati-tik, ikerketak garatu ditugu izozki hauen lantzerako, izozki-denda-sektoreko aldizkari espezializatuetan hainbat artikulu argitaratuz. Azukrerik gabeko izozkiak lantzerakoan, zenbaitek azukrea fruktosagatik ordezkatzen dute, honek diabetikoak mintzen ez dituztela pentsatzen zutelako. Gaur egun aldiz, hainbat diabetiko-elkartek ziurtatzen dute beste azukre batzuen ezean, fruktosak berdin eragiten duela. Fruktosaren ordezpena izozkietan baztertuz, azukrearen lekuan beste gozagarri batzuetara jo behar dugu.

Alde batetik, izozkiaren azukreak bi ezaugarri ditu: Lehena, izozkia tenperatura negatiboetan biguna mantentzea da, horretarako polioleak erabili ditzakegu ( alkoholetatik eratorritako azukreak, sorbitol, maltito-a, xilitol-a, manitol-a bezala, etab...). Nolanahi ere, Osasun Ministerioak, bere efektu libragarriegatik, kontrolatutako erabilera bat gomendatzen du.

Bestetik, izozkien berezko gozotasuna lortzeko, eta polioleek gozotasuna nekez ematen dutenez, gozagarri artifizialetara jo behar dugu (sakarina, aspartamo-a, K acesulfame-a, etab. bezala...). Hauek era berean, Osasun Ministerioak araututa ditu eta giza kontsumoan, osasunera kaltegarriak izateagatik, mugatzen ditu. Pertsonaren kilo sendo bakoitzagatiko produktuko 0.5 gr baino gehiagoko erabilera debekatuta dago eta umeengan erabat debekatuta.

Gelateria Arrivatin oraintsu, Stevia erabiltzen hasi gara, hegoamerikako rebaudiana landaretik ateratako gozagarri naturala. Merkatuan aurkitzen dugun odolean glukosa maila handitzen ez duen kaloria gabeko gozagarri bakarra.

Zeliakoentzako glutenik gabeko izozkiak

Gluten edo celiakiaren intolerantzia elikadurarekin erlazionatutako beste disfuntzio bat da. Glutena, bost motatako zerealetan dagoen proteina dugu; gehien erabilitakoa garia da eta intolerantzia pairatzen dutenek, galirinarekin egindako guztia ez lukete kontsumitu beharko. Glutena, produktu batzuetako lodigarri bezala erabiltzen da; txokolateak edo marmeladak bezala.

1990tik Artisau Izozkiak
Izozkiak egiteko gluten-erabilera ez da beharrezkoa, izozkiek glutenik ez daukatelako. Gurutzatutako poluzioaren arriskua saihesteko, izozkiaren lantzean darabiltzagun osagai guztien konposizioa ikuskatzen dugu. Bestalde, izozkia elaboratzetik kanpo, glutena duten osagaiak gehitzen ditugu; barkiloa edo gailetak eta cookie-izozkiaren edo dalmata-ren amaieran gehitzen zaizkion zatiak bezala. Marka gorria duen koilarak erabiltzen ditugu, bezero zeliakoek beren izozkiak aukeratu eta bereiztu ditzaten.